Co je to NŮŽ
NŮŽ (hovorově také označovaný slovem kudla) je jeden z nejběžněji denně používaných nástrojů. Skládá se z podlouhlé, obvykle ocelové čepele připojené k rukojeti. Slouží především k ODDĚLOVÁNÍ – ŘEZÁNÍ a KRÁJENÍ, ale také k MAZÁNÍ různých nátěrek (např. másla) na pečivo. BOJOVÉ NOŽE pak také k bodání.
Základní pravidlo: čím TVRDŠÍ OCEL, tím hůře jde nůž naostřit, čepel je křehčí, ale tím delší je trvanlivost ostří. Podle normy má být tvrdost KVALITNÍCH KUCHYŇSKÝCH nožů 52 až 56 HRC. Japonské nože z DAMASCÉNSKÉ OCELI mívají přes 60 HRC (pokud v nabídkovém katalogu najdeme nůž z diamantové oceli nebo atomové oceli, jedná se o reklamní výmysl, i nejtvrdší zakalená ocel se neblíží tvrdosti diamantu). Moderní NOŽÍŘSKÉ OCELI dosahují tvrdosti i kolem 64 až 68 HRC (kupříkladu ocel ZDP-189). Nicméně je třeba vzít na vědomí že tvrdost sama o sobě nevypovídá například o pevnosti nebo schopnosti nože udržet ostří. Například KOVANÝ NŮŽ o stejné tvrdosti bude velmi pravděpodobně držet ostří mnohem lépe než NŮŽ NEKOVANÝ.
Principem nože je usměrnění síly na nepatrnou plochu ostří. Tam může nůž působit velkým tlakem.